Základ tvoří celozrnné sušenky, následuje tvarohovo sýrová vrstva a nakonec jahodová želatina. Konzistenci jsem vyladil až na druhý pokus, práce s želatinou může být totiž trošku zrádná, ale povedlo se. A jak docílit perfektního kulatého tvaru? Použijte kruhové formičky, se kterými vás také naučím pracovat.
Ingredience na fit jahodový mini cheesecake
Korpus
50 g oříškových celozrnných sušenek Rej nebo Bebe Dobré ráno, případně si můžete upéct domácí sušenky bez cukru
1 lžíce želatiny namíchané pro jahodovou želatinu, viz níže (10 ml)
řepkový olej ve spreji na vystříkání formiček (1 ml)
Krém
100 g nízkotučného tvarohu v alobalu (např. Jaroměřičký jemný)
80 g nízkotučného krémového sýru (např. Goldessa Light Lidl)
¼ lžičky vanilkového extraktu
15 ml vody + 2 g čiré želatiny v prášku
sladidlo bez kalorií
Jahodová želatina
100 g čerstvých jahod (hodně červených bez stopek)
60 ml vody + 5 g čiré želatiny v prášku
sladidlo bez kalorií
Postup receptu
Než začnete pracovat, nachystejte si 2 tvarovací kruhové formičky 8 cm široké a 4 cm vysoké a talířky, na které cheesecaky dáte. Musíte pak mít dost místa v lednici pro oba talířky. Pokud chcete s cheesecaky pohybovat, abyste je dali na talířky, až je vychladíte, vystřihněte si z pečícího papíru kolečka o průměru formiček.
Kruhové formičky vystříkejte zevnitř řepkovým olejem ve spreji a dejte je na připravené talířky, případně do formiček dejte kolečko z pečícího papíru. Po vychlazení pak můžete cheesecake podebrat pomocí dortové lžíce a přemístit.
Sušenky nalámejte, rozmixujte najemno v mixéru se sekáčkem a přesypejte do malé misky.
Jahody umyjte, nakrájejte na malé kousky a za stálého míchání zahřejte cca 2 minuty v malém kastrůlku, aby změkly. Pokud by se připalovaly, podlijte troškou vody. Pak je rozmixujte dohladka v mixéru se sekáčkem.
Nasypejte 5 g želatiny do 60 ml studené vody a ihned pořádně rozmíchejte, než se želatina úplně rozpustí. Pak ji dejte do mikrovlnné trouby a pár sekund zahřejte. Já jsem zahříval cca 20 sekund na nejvyšší výkon – voda se má ohřát na max 90 °C, rozhodně želatinu nevařte moc dlouho, pak by neztuhla.
Z hotové želatiny odeberte 1 lžičku a vmíchejte ji do rozmixovaných sušenek. Podle konzistence vmíchejte ještě další lžičku, případně více nebo méně. Jde o to, aby se sušenky spojily, ale aby nebyly lepivé. Takže přilévejte postupně. Měla by vzniknout drobivější ale kompaktní hmota, kterou rozdělte na 2 poloviny. Pak ji natlačte dno formiček. Snažte se, aby vrstvy byly rovnoměrné, můžete použít i prstenec, který bývá součástí některých formiček.
Zbytek želatiny vmíchejte do rozmixovaných jahod, ochutnejte, v případě potřeby doslaďte sladidlem bez kalorií a nechejte stát.
Pořádně rozmíchejte tvaroh s krémovým sýrem zcela dohladka, přidejte vanilkový extrakt, ochutnejte a oslaďte sladidlem bez kalorií podle chuti,
V malé mističce si vyrobte další želatinu – smíchejte 2 g želatiny v prášku s 15 ml vody, pak pár sekund zahřejte v mikrovlnné troubě, rozmíchejte a vlijte do tvarohové hmoty. Znovu ochutnejte a případně doslaďte. Do každé formičky nalijte na sušenkový základ polovinu této hmoty a dejte ztuhnout na pár minut do lednice.
Nakonec nalijte do každé formičky jahodovou želatinu a nechejte ztuhnout několik hodin.
Před podáváním obřežte malým nožíkem želatinu kolem dokola formičky a pak formičku pomalu vytáhněte nahoru. Nakonec můžete dozdobit rozpůlenou jahodou.
Nutriční hodnoty jsou uvedeny na celozrnné sušenky Rej.
NUTRIČNÍ HODNOTY
2 porcí / kusů
1 porce / kus
Bílkoviny
29 g
15 g
Tuky
17 g
9 g
Sacharidy
42 g
21 g
– z toho cukry
22 g
11 g
Energetická hodnota
454 kCal
227 kCal
Poznámky
Olejem se formičky vystříkávají proto, aby pak šly jednoduše sundat. Většina těchto formiček je sice vyrobena z nepřilnavého materiálu, takže jdou sundat lehce i bez vystříkání, ale já doporučuju pro jistotu vystříkat.
Můžete použít i klasické zapékací mističky, ve kterých cheesecaky zůstanou, ale nebude to tak efektní.
Pokud nechcete vyrábět domácí sušenky, doporučuju celozrnné sušenky Rej, mají o něco lepší složení než Bebe Dobré ráno. V obou je sice cukr, ale není to žádná hrůza.
Vanilkový extrakt nevynechávejte, dává cheesecaku tu správnou chuť.
Množství želatiny v krému závisí na konzistenci tvarohu a krémového sýru. Čím řidší je, tím více želatiny je potřeba použít, a naopak. Je potřeba mít s želatinou už trochu zkušenost, abyste ji tam nedali moc ani málo, protože když jí dáte málo, tak dostatečně neztuhne, a když moc, tak to zase nebude chuťově tak dobré a bude to až moc tuhé. Pokud byste měli tvaroh i sýr opravdu hodně tuhé konzistence, nemusíte želatinu dávat do krému vůbec. Pokud použijete zapékací mističky, tak také želatinu do krému dávat nemusíte.
Pokud náplň dobře ztuhla, půjde formička krásně sundat a vše bude držet tvar. Pokud něco není dostatečně ztuhlé, rozmaže se to na další vrstvy a pak to ani nebude držet tvar na talíři.
Pokud chcete vyrobit velký cheesecake, znásobte suroviny podle velikosti formy.
Každá značka želatiny může mít trošku jiné pokyny k přípravě, než se do toho pustíte, přečtěte si návod napsaný na obalu, nicméně princip je u všech podobný. Trochu jinak se pracuje s želatinou v plátcích, v tomto případě musíte uzpůsobit dle návodu na obalu.
Život je otázkou priorit. Trvalo mi velmi dlouho, než jsem pochopil tři podstatné věci, které vedou k naplněnému a zdravému životu. Pokud hledáte jak fyzickou, tak psychickou rovnováhu, sport a zdravý životní styl vás k ní dovedou. Mým velkým vzorem je můj čínský mistr Qin Ming Tang, který mě velmi v mém životě inspiroval a za toto setkání jsem vděčný. Možná trocha čínské a moderní magie bude skvělou inspirací i pro vás a váš život.
Tato stránka používá cookies
Na stránkách používáme soubory cookies. Některé jsou nezbytné pro fungování stránek, jiné nám umožňují poskytnout vám lepší zkušenost při návštěvě našich stránek nebo zobrazování reklamy, pomáhají nám analyzovat návštěvnost a stránky zlepšovat.
Cookies jsou malé soubory, které se dočasně ukládají ve vašem počítači a pomáhají nám k lepší uživatelské zkušenosti na našich stránkách. Cookies používáme k personalizaci obsahu stránek a reklam, poskytování funkcí sociálních sítí a k analýze návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních sítí, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb.
Ze zákona můžeme na vašem zařízení ukládat pouze soubory cookie, které jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme vaše svolení. Budeme vděční, když nám ho poskytnete a pomůžete nám tak, naše stránky a služby zlepšovat. Svůj souhlas s používáním cookies na našem webu můžete samozřejmě kdykoliv změnit nebo odvolat.
Odhodlal(a) ses cvičit pod vedením osobního trenéra? Výborně, to je krok správným směrem. Bývá ale obtížné si z nepřeberného množství trenérů zvolit toho pravého.
Zadejte email a získejte více Informací jak vybrat trenéra podle vašich představ . Neudělejte zbytečnou chybu při výběru