Fitness mini jahodový cheesecake

Základ tvoří celozrnné sušenky, následuje tvarohovo sýrová vrstva a nakonec jahodová želatina. Konzistenci jsem vyladil až na druhý pokus, práce s želatinou může být totiž trošku zrádná, ale povedlo se. A jak docílit perfektního kulatého tvaru? Použijte kruhové formičky, se kterými vás také naučím pracovat.

Ingredience na fit jahodový mini cheesecake

Korpus

  • 50 g oříškových celozrnných sušenek Rej nebo Bebe Dobré ráno, případně si můžete upéct domácí sušenky bez cukru
  • 1 lžíce želatiny namíchané pro jahodovou želatinu, viz níže (10 ml)
  • řepkový olej ve spreji na vystříkání formiček (1 ml)

Krém

  • 100 g nízkotučného tvarohu v alobalu (např. Jaroměřičký jemný)
  • 80 g nízkotučného krémového sýru (např. Goldessa Light Lidl)
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • 15 ml vody + 2 g čiré želatiny v prášku
  • sladidlo bez kalorií

Jahodová želatina

  • 100 g čerstvých jahod (hodně červených bez stopek)
  • 60 ml vody + 5 g čiré želatiny v prášku
  • sladidlo bez kalorií

Postup receptu

  1. Než začnete pracovat, nachystejte si 2 tvarovací kruhové formičky 8 cm široké a 4 cm vysoké a talířky, na které cheesecaky dáte. Musíte pak mít dost místa v lednici pro oba talířky. Pokud chcete s cheesecaky pohybovat, abyste je dali na talířky, až je vychladíte, vystřihněte si z pečícího papíru kolečka o průměru formiček.
  2. Kruhové formičky vystříkejte zevnitř řepkovým olejem ve spreji a dejte je na připravené talířky, případně do formiček dejte kolečko z pečícího papíru. Po vychlazení pak můžete cheesecake podebrat pomocí dortové lžíce a přemístit.
  3. Sušenky nalámejte, rozmixujte najemno v mixéru se sekáčkem a přesypejte do malé misky.
  4. Jahody umyjte, nakrájejte na malé kousky a za stálého míchání zahřejte cca 2 minuty v malém kastrůlku, aby změkly. Pokud by se připalovaly, podlijte troškou vody. Pak je rozmixujte dohladka v mixéru se sekáčkem.
  5. Nasypejte 5 g želatiny do 60 ml studené vody a ihned pořádně rozmíchejte, než se želatina úplně rozpustí. Pak ji dejte do mikrovlnné trouby a pár sekund zahřejte. Já jsem zahříval cca 20 sekund na nejvyšší výkon – voda se má ohřát na max 90 °C, rozhodně želatinu nevařte moc dlouho, pak by neztuhla.
  6. Z hotové želatiny odeberte 1 lžičku a vmíchejte ji do rozmixovaných sušenek. Podle konzistence vmíchejte ještě další lžičku, případně více nebo méně. Jde o to, aby se sušenky spojily, ale aby nebyly lepivé. Takže přilévejte postupně. Měla by vzniknout drobivější ale kompaktní hmota, kterou rozdělte na 2 poloviny. Pak ji natlačte dno formiček. Snažte se, aby vrstvy byly rovnoměrné, můžete použít i prstenec, který bývá součástí některých formiček.
  7. Zbytek želatiny vmíchejte do rozmixovaných jahod, ochutnejte, v případě potřeby doslaďte sladidlem bez kalorií a nechejte stát.
  8. Pořádně rozmíchejte tvaroh s krémovým sýrem zcela dohladka, přidejte vanilkový extrakt, ochutnejte a oslaďte sladidlem bez kalorií podle chuti,
  9. V malé mističce si vyrobte další želatinu – smíchejte 2 g želatiny v prášku s 15 ml vody, pak pár sekund zahřejte v mikrovlnné troubě, rozmíchejte a vlijte do tvarohové hmoty. Znovu ochutnejte a případně doslaďte. Do každé formičky nalijte na sušenkový základ polovinu této hmoty a dejte ztuhnout na pár minut do lednice.
  10. Nakonec nalijte do každé formičky jahodovou želatinu a nechejte ztuhnout několik hodin.
  11. Před podáváním obřežte malým nožíkem želatinu kolem dokola formičky a pak formičku pomalu vytáhněte nahoru. Nakonec můžete dozdobit rozpůlenou jahodou.
  12. Nutriční hodnoty jsou uvedeny na celozrnné sušenky Rej.
NUTRIČNÍ HODNOTY2 porcí / kusů1 porce / kus
Bílkoviny29 g15 g
Tuky17 g9 g
Sacharidy42 g21 g
– z toho cukry22 g11 g
Energetická hodnota454 kCal227 kCal

Poznámky

  • Olejem se formičky vystříkávají proto, aby pak šly jednoduše sundat. Většina těchto formiček je sice vyrobena z nepřilnavého materiálu, takže jdou sundat lehce i bez vystříkání, ale já doporučuju pro jistotu vystříkat.
  • Můžete použít i klasické zapékací mističky, ve kterých cheesecaky zůstanou, ale nebude to tak efektní.
  • Pokud nechcete vyrábět domácí sušenky, doporučuju celozrnné sušenky Rej, mají o něco lepší složení než Bebe Dobré ráno. V obou je sice cukr, ale není to žádná hrůza.
  • Vanilkový extrakt nevynechávejte, dává cheesecaku tu správnou chuť.
  • Množství želatiny v krému závisí na konzistenci tvarohu a krémového sýru. Čím řidší je, tím více želatiny je potřeba použít, a naopak. Je potřeba mít s želatinou už trochu zkušenost, abyste ji tam nedali moc ani málo, protože když jí dáte málo, tak dostatečně neztuhne, a když moc, tak to zase nebude chuťově tak dobré a bude to až moc tuhé. Pokud byste měli tvaroh i sýr opravdu hodně tuhé konzistence, nemusíte želatinu dávat do krému vůbec. Pokud použijete zapékací mističky, tak také želatinu do krému dávat nemusíte.
  • Pokud náplň dobře ztuhla, půjde formička krásně sundat a vše bude držet tvar. Pokud něco není dostatečně ztuhlé, rozmaže se to na další vrstvy a pak to ani nebude držet tvar na talíři. 
  • Pokud chcete vyrobit velký cheesecake, znásobte suroviny podle velikosti formy.
  • Každá značka želatiny může mít trošku jiné pokyny k přípravě, než se do toho pustíte, přečtěte si návod napsaný na obalu, nicméně princip je u všech podobný. Trochu jinak se pracuje s želatinou v plátcích, v tomto případě musíte uzpůsobit dle návodu na obalu.
Komentáře

  • Věděli jste, že 90% lidí samo déle než 10 dní cvičit nevydrží?  Vstupte do 10 denni výzvy a otestujte, jak na tom jste právě Vy.  Ziskate tréninkový plán a jideníček na dobu 10 denního TESTU a to vše ZDARMA. 

    Stisknutím tlačítka "souhlasím...", souhlasíte s tím, že vám zašlu na vložený email informace jak efektivně hubnout nebo se zajímavým obsahem z oblasti fitness a zdravého životního stylu a to zdarma jako odběrateli mých newsletterů. Na newslettery se můžete těšit zpravidla 1-4 x týdně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít newslettery dále dostávat, tak se kdykoli můžete odhlásit a tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje budu spravovat pod firmou Petr Sedláček a řídit se těmito zásadami. zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Nejnovější příspěvky
  • Autoři
  • Nejnovější komentáře
    • Archivy
    • Rubriky