Zelný salát z červeného zelí a trhané hovězí maso
Zelný salát z červeného zelí, červené řepy a červené cibule posypaný vlašskými ořechy a politý šťávou z pomeranče. Dopřejte si pořádnou dávku vitamínů v téhle výborné kombinaci. Salát se hodí jako příloha k pečenému masu nebo grilovanému sýru.
Syrové červené zelí je bohatým zdrojem vitamínu C, provitamínu A a vlákniny. Červená řepa je bohatá na kyselinu listovou, železo, draslík a antioxidanty. Cibule je zase takové přírodní antibiotikum působící proti virům a bakteriím. Červená cibule je sladší a méně štiplavá a proto se skvělé hodí do salátu. Šťáva z pomeranče kromě vitamínu C dodá salátu příjemnou sladkou příchuť. Vlašské ořechy zase doplní vitamíny skupiny B, zinek a zdravé tuky, aby se všechny vitamíny rozpustné v tucích ze salátu dobře vstřebaly. Kdo má rád sladší verzi salátu, tak přidej ještě polovinu červeného jablka.
Salát je prostě vitamínová bomba, kterou doporučuji k pečenému trhanému masu.
Olej, koření, cibuli a česnek rozmixujeme ponorným mixérem. Nemusíte až úplně do hladka, klidně nechte hrubší kousky cibule v marinádě. Maso i s marinádou vložte do uzavíratelného plastového sáčku, obalte celé maso v marinádě a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny, ideálně přes noc. Pak předehřejte troubu na 130 °C a maso vyndejte ze sáčku do pekáče. Sáček ještě vypláchněte trochou vody a podlijeme tím maso. Pečte cca 6-7 hodin za pravidelného polévání šťávou z masa nebo podlévat vodou či vývarem. Až se maso bude rozpadat, tak ho natrhejte dvěma vidličkami po vláknech na kousky a ještě dejte opéct na půl hodinky do trouby.
SUROVINY:
Zelí zbavte vrchních listů a vyřízněte tvrdý koštál. Listy pokrájejte na tenké nudličky nebo nastrouhejte na hrubo. Vložte zelí do mísy a posypte necelou lžičkou soli. Rukama sůl promíchejte do zelí a chvíli promačkejte, aby zelí pustilo mírně šťávu a zkřehlo. Přebytečnou vodu slijte (a vypijte – je plná enzymů a vitamínů). Červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na hrubou do mísy k zelí. Červenou cibuli zase pokrájejte na tenké plátky. Ořechy orestujte na sucho na pánvi, aby se rozvoněly a byli lépe stravitelné a pak na hrubo posekejte a přidejte k zelenině. Nakonec přidejte šťávu z pomeranče, olej a špetku pepře. Kdo chce přidá ještě na plátky pokrájené jablko. Salát důkladně promíchejte a dejte na chvíli do lednice uležet, aby se chutě spojily.