Vařit nás baví

Přátelé, blíží se čas Vánoc a je tu velké téma „JÍDLO“! Takže ruku na srdce kdo se hodlá právě v těchto dnech držet střídmě a tak nějak se přímo nepřežírat? Každopádně mám pro vás několik typů na to, jak si zařadit do těchto dnů i několik zdravých rituálů, abyste se cítili alespoň trochu zdravě. Tím prvním krokem a zároveň také výhrou je právě nepřejídat se. Je dobré si uvědomit, že si vlastně můžeme dopřát pravidelnou stravu a to je pro tělo tou nejlepší formou stravování. Když dvě velké porce rozdělíte do pěti malých, vaše tělo si s tím hravě poradí a nemá pak potřebu siDSC_2248 dělat tukové zásoby. Dále bych se zaměřila na bílkoviny. Je mnoho lidí, kteří bílkoviny jakéhokoliv typu považují za zátěž či něco nezdravého. I já jsem kdysi dávno v toto věřila. Jenže moje osobní zkušenost mě dostala k tomu, že bez dostatečného a vyváženého množství správných bílkovin, nikdy nebudete mít na nic sílu ani stabilní mysl či výkon ve sportu. V tomto měsíci si mnozí z vás bílkoviny hojně doplní a tělo bude plně zregenerováno. Jen bych s tímto bílkovinovým rituálem pokračovala neustále. Pro regeneraci svalů a i ke snížení nadváhy je právě celé spektrum bílkovin nesdílnou součástí. V tomto období jsou velmi dobré vývary, a proto zde uvádím recept:

Posilující polévka

jako základ použijeme 1kg hovězího masa (nejlépe zadního). Ti co cítí, že potřebují doplnit „matérii“ (např. po nadměrném pocení), jako základ použijí jedno celé kuře. Je samozřejmě možné maso kombinovat a použít 1/2 kuřete a 1/2kg masa hovězího.
Vegetariáni mohou použít obilné zrno a sojové boby v poměru 2:1 – cca 150g : 75g.10822603_836418623071796_1786526129_n

Dále si připravíme:
2 větší mrkve, 1/4 celeru (menšího), 1/4 kapusty, 1větší cibule, 4 plátky čerstvého zázvoru, 3 lžíce francouzského droždí – lahůdkového, 3 lžičky bramborového nebo kukuřičného škrobu, sůl, sójovou omáčku Shoyu nebo Tamari, nové koření, kuličkový pepř, bobkový list, kmín, labužníci mohou na závěr přidat ječmenné miso a sezamovou omáčku Tahini.

Pracovní postup:
Očištěné a omyté maso – nebo přes noc namočenou sóju s obilovinou vložíme do tlakového hrnce, přidáme vodu, sůl, cibuli, kuličkový pepř, nové koření, kmín, bobkový list a pod tlakem vaříme minimálně 2 hodiny, bez tlakového hrnce cca 4hodiny.
Po uvaření přes síto scedíme do připraveného kastrolu. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a zázvor, francouzské droždí, sójovou omáčku, podle potřeby dolijeme vroucí vodou a vaříme cca 20minut. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v troše studené vody a znovu krátce povaříme. Na závěr do hrnce vložíme obrané a naporcované maso či obilovinu s boby. Na talíři můžeme dochutit 1/4 kávové lžičky ječmenného misa a 1lžičkou sezamové omáčky Tahini.
Takto připravená polévka nám v lednici vydrží cca 4dny. Doporučená konzumace je dvakrát denně jeden talíř po dobu 4 dnů.

 

Pochopitelně i sacharidy hrají velkou roli v našem jídelníčku, jenže ty jsou pro nás na rozdíl od bílkovin nadosah mnohem častěji a vždy si umíme poradit s tím jak je lahodně je doplníme. Jenže mnozí z nás si zrovna upřímně moc dobré sacharidy nevybírají, pečivo jako jsou bílé rohlíky a sladké koblihy či jiné dobroučké věcičky, nejsou zrovna tím pravým ořechovým. V těchto dnech bych dala přednost rýži, pohance, jáhnům a pečivu s celozrnné mouky. No jo, já vím a co cukroví? Tak si prostě upečeme tak trochu jiné cukroví. Já mám teď zrovna zaděláno na perníčky ze špaldové mouky a medu.  Přeji krásné prožití Vánočních svátku a silné vstoupení do Nového Roku 2015. Vytrvejte u zdravého životního stylu a k tomu vyváženému pohybu. Pro radost přikládám recepty a k tomu nezbytná videa o postupu jídel.

 Recepty:

Čočková polévka

Co bude potřeba:DSC_2242

  • 1x cibule
  • 1x hrnek červené čočky
  • 3x lžíce pohanky nebo trochu vloček
  • 2x lžíce olivového oleje
  • 0,7l vývaru, sůl, petrželka, chilli

Postup:

V hrnci opečeme na oleji na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme propláchnutou pohanku či vločky a zlehka opečeme. Zalijeme studeným vývarem a přidáme předem namočenou červenou čočku. Vaříme do změknutí. Na závěr dochutíme solí, petrželkou nebo chilli.

Rýže s tofu pórkem

Co bude potřeba:

DSC_2254

  • 1x pórek
  • 1-2 bal. Tofu (podle počtu porcí)
  • 1-2 velké žampiony
  • 1-2 hrnky rýže natural
  • Strouhaný sýr
  • Olivový olej, sůl

opražená a rozemletá semena (na pánvi zlehka opražíme různé duhy dáme do mixéru přidáme neopražené ořechy a vše pořádně rozmixujeme. Nandáme do uzavřené sklenice a dáme do ledničky semena – sezam, lněné semínko, slunečnicové s., dýňové s., buráky, vlašský ořech, konopné s., lískoví o., mandle, apod…)

postup:

do osolené vařící se vody dáme propláchnutou rýži. Vaříme časově dle postupu u dané rýže. Rozpálíme pánev přidáme dvě lžíce olivového oleje, opečeme na plátky nakrájené žampiony a na kolečka nakrájený pórek, po čase přidáme na kostičky nakrájené tofu a krátce podusíme. Pokud si tofu zvolíme neochucené pokapeme ho spojovou omáčkou.  Scedíme rýži a posypeme jí rozmix. semeny a ořechy a strouhaným sýrem ještě na talíři, přidáme směs tofu.

Dobrou chuť

Komentáře

  • Věděli jste, že 90% lidí samo déle než 10 dní cvičit nevydrží?  Vstupte do 10 denni výzvy a otestujte, jak na tom jste právě Vy.  Ziskate tréninkový plán a jideníček na dobu 10 denního TESTU a to vše ZDARMA. 

    Stisknutím tlačítka "souhlasím...", souhlasíte s tím, že vám zašlu na vložený email informace jak efektivně hubnout nebo se zajímavým obsahem z oblasti fitness a zdravého životního stylu a to zdarma jako odběrateli mých newsletterů. Na newslettery se můžete těšit zpravidla 1-4 x týdně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít newslettery dále dostávat, tak se kdykoli můžete odhlásit a tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje budu spravovat pod firmou Petr Sedláček a řídit se těmito zásadami. zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Nejnovější příspěvky
  • Autoři
  • Nejnovější komentáře
    • Archivy
    • Rubriky