Možná mi spousta z vás dá za pravdu, že Vánoce a přejídání, je prostě jako program, který nás ovládne. Čím blíž se blížíme k těmto dnům hodování, tím se naše stravování zvyšuje a co víc, jídelníček je pestřejší o nejúžasnější pochutiny tohoto světa. Já a můj kolega Petr jsme se touto lavinou jídla také nechali strnout. V některých dnech pálila Petra z přejedení žáha a mně se chtělo několikrát zvracet, ach jo. Naštěstí se nemusím bát, že bych nabrala kila navíc. To se netýká, kteří aktivně sportují.Tělo to skrátka nevezme do zásob 🙂
Navrhujeme tedy nějaké společné řešení. Rozhodně se vyvarujte hladovění, výplachy střev a podobným extrémnostem.
Nejdůležitější je, aby si tělo na chvíli odpočinulo a to především určité orgány, jako například ledviny a játra. Střeva potřebují dostatek vlákniny v podobě zeleniny, obilovin a lněných semen. Nejlepší je však konzumovat zeleninu vždy tepelně upravenou. Střevům také velmi prospívá pohyb, který třese tělem jako je běh či svižná chůze, trampolína. Ledvinám prospívá nejen teplo, ale i zmírnit dávky citrusů a také mléčných výrobků neboť hodně zahleňují. Játrům zase prospívá ostropestřec a koření jako je kurkuma.
Po vánoční sedmidenní odpočinek pro tělo i duši:
Po probuzení:
Přiveďte k varu 2 šálky vody a vařte 10 minut, nechat trochu vychladnout a
přidat 1pl jablečného octa a 1 lžičku medu.
Snídaně:
Dušené nebo pečené jablko či hrušku (pečeme při 190 st.C 30 min.
doměkka) se 3 ks hřebíčku, 1- 2 hrnky medové vody. (Dejte vařit na 10 minut
vodu, nechte zchladit a přidejte lžičku medu a lžičku citronové šťávy)
Oběd:
Rozvařená rýže s mungem a harmonizujícím kari
Večeře:
celerový, mrkvový nebo řepový džus
Pitný režim:
Pít po doušcích teplou vodu s citronem a medem, AGNI čaj.
Dalších 8 dní:
Detoxikační zázvorový čaj – AGNI čaj
Suroviny: litr vody, ½ hrsti nakrájeného čerstvého zázvoru, 1 lžíce medu
nebo rýžového sladu, šťáva z ½ citronu, špetka soli, špetka kajenského pepře
Příprava: Dáme vařit na 20 minut vodu se zázvorem, pepřem, solí, poté
necháme zchladnout a přidáme med a citronovou šťávu. Nalijeme do termosky a
pijeme 2 dl každé 2 hodiny.
Po celý den obdoba rýže střídat natural + rozvařenou jasmínovou.
Prokládejte se zeleninovou polévkou nebo výživnou polévkou s řasou:
Vše zalít horkou vodou, jíst několikrát za den.