Obezita a covid-19 – Tuk funguje jako hnízdo pro koronavirus.

V počáteční fázi pandemie covidu-19 si lékaři u pacientů s těžkým průběhem onemocnění všímali jedné věci: mnoho z nich bylo obézních. S tím, jak se koronavirus šířil po světě a informací přibývalo, se tato spojitost stává stále jasnější a vědci se snaží zjistit, proč tomu tak je

Víme, že obezita je při onemocnění covid-19 přitěžujícím faktorem.

Na spojitost poukázali jako první lékaři v Číně, kde epidemie propukla. Jejich poznatky potvrdily následně i další země.

Břišní tuk je největší hrozbou.Svoji roli může hrát i to, jak je tuk v těle rozložen. Autoři jedné studie zjistili, že covid-19 je nebezpečnější pro obézní pacienty

Obezita je při onemocnění covid-19 přitěžujícím faktorem. Pacieti s obezitou mají po propuknutí této nemoci častěji komplikovaný průběh, se kterým mohou skončit v nemocnici.

Proč je obezita přitěžujícím faktorem?  

Podle odborníků za to může několik faktorů:

  • Přítomnost dalších chorob, které s obezitou souvisejí – zejména vysoký krevní tlak, diabetes 2. typu a kardiovaskulární komplikace.
  • Fakt, že tuková tkáň je metabolicky aktivní a produkuje prozánětlivé látky. V důsledku dochází k oslabení imunity a zvyšuje se riziko vzniku infekce a dalších onemocnění. Silné reakce imunitního systému následně vedou i k těžkým průběhům onemocnění covid-19.
  • Kvůli obezitě je vytvářen větší tlak na bránici, a tím se snižuje kapacita plic. To podle něj může být jedním z důvodů, proč plíce pacientů s obezitou selhávají rychleji ve srovnání s normálně vážícími pacienty. Pro STOB se k tomuto již na jaře vyjádřil pan MUDr. Kubát.

„Plíce lidí s obezitu jsou vsedě, a ještě více vleže, výrazně stlačeny, čímž se omezuje dýchání. Snímky při CT vyšetření plic u nemocných s covid-19 přinášejí překvapující obraz, k jak obrovskému stlačení plic došlo. Existuje zde ještě druhý problém. Břišní tuk tlačí na žaludek a „vytlačuje“ jeho obsah zpět do jícnu a do úst a může následně dojít k jeho vdechnutí. Vdechnutí obsahu žaludku může být velmi nebezpečné a může vyvolat těžký zápal plic.“

Spojení obezity a onemocnění covid-19 je jako začarovaný kruh.Lidé se bojí a izolují se. 

Domácí izolace je však spojená s:

  • menší pohybovou aktivitou (obavy z nakažení)
  • tendencí nakupovat a konzumovat trvanlivé potraviny, které jsou často velmi kalorické a nutričně chudé (důvodem je nechodit často nakupovat)
  • úzkostí, stresem a strachem z onemocnění samotného, a jak víme, stres se umí podepsat i na váze a stimulovat chuť k jídlu. Stres sám o sobě oslabuje naši imunitu, a tím zvyšuje riziko onemocnění.

Doporučení týkající se péče o zdraví a životní styl:

  • dodržujte pravidelnou pohybovou aktivitu v dostatečném množství 
  • dostatečně spěte (8-9 hodin denně)
  • ve výživě dbejte na přísun vitamínu D3, zinku, omega-3 nenasycených mastných kyselin
  • vyhýbejte se všem excesům (alkohol, kouření, nadměrná fyzická práce nebo aktivita, duševní vyčerpání STRES )

Jak na zdravé a bezpečné hubnutí v době koronavirové?

Chcete-li se na podzim pustit do hubnutí,doplňuji :

  • Pozor na přepálené starty, které se týkají změn v pohybu i jídelníčku.
  • Po náročné pohybové aktivitě dochází na určitou dobu k oslabení imunitního systému („open window theory„) – proto pozor na rozhodnutí typu „cvičím každý den.
  • Stejně tak restriktivní diety a hladovění oslabují naši imunitu. 
  • Podtrženo sečteno nám z toho opět vychází – buďte k sobě laskaví, trpěliví a pamatujte, že méně, ale pravidelně, je více než moc a nárazově.

Udělejte jen menší, ale skutečně efektivní změny  

  • na půlce talíře mějte zeleninu – syrovou, tepelně upravenou, kvašenou (doplníte vitamíny, antioxidanty a vlákninu)
  • ryby konzumujte 2x týdně, zařazujeme i tučnější mořské druhy (doplníte si omega 3)
  • omega-3 doplníte i zařazením lněného semínka, lněného nebo řepkového oleje
  • buďte venku a nachytejte poslední paprsky, díky kterým se nám tvoří vitamín D 
  • vitamín D je také obsažen v rybách, žloutku, mléce a mléčných výrobcích
  • zinek mimo jiné reguluje imunitní systém a hlavními zdroji jsou maso, vejce, mléko a sýry, ořechy (vlašské, mandle, arašídy) a semínka (dýňová), luštěniny a celozrnné obiloviny (ovesné vločky)
  • zařazujeme každý den zakysané mléčné výrobky, které pozitivně ovlivňují střevní mikrobiotu (nesprávné složení střevní mikrobioty nemá vliv pouze na trávení, ale narušuje funkci imunitního systému a zhoršuje celkový zdravotní stav). 
Komentáře

  • Věděli jste, že 90% lidí samo déle než 10 dní cvičit nevydrží?  Vstupte do 10 denni výzvy a otestujte, jak na tom jste právě Vy.  Ziskate tréninkový plán a jideníček na dobu 10 denního TESTU a to vše ZDARMA. 

    Stisknutím tlačítka "souhlasím...", souhlasíte s tím, že vám zašlu na vložený email informace jak efektivně hubnout nebo se zajímavým obsahem z oblasti fitness a zdravého životního stylu a to zdarma jako odběrateli mých newsletterů. Na newslettery se můžete těšit zpravidla 1-4 x týdně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít newslettery dále dostávat, tak se kdykoli můžete odhlásit a tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje budu spravovat pod firmou Petr Sedláček a řídit se těmito zásadami. zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Nejnovější příspěvky
  • Autoři
  • Nejnovější komentáře
    • Archivy
    • Rubriky